ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑ

    • Χρόνος Προετοιμασίας
    • λεπτά
    • Χρόνος Μαγειρέματος
    • Απόδοση
    • 4

“Η μητέρα μου έχει ένα ψυγείο που τουλάχιστον το ένα τρίτο το καταλαμβάνουν βαζάκια με μαρμελάδες . Το πόσα βαζάκια έχει μια νοικοκυρά συνήθως είναι ανάλογο της ηλικίας της . Η νέα νοικοκυρά που μόλις έχει στήσει το σπιτικό της θα πάει και θα αγοράσει μια μαρμελάδα του εμπορίου, συνήθως φράουλα. Με αυτό θα την βγάλει τα πρώτα χρόνια. Μετά και όσο μεγαλώνεις αρχίζουν στον κύκλο σου να κάνουν μαρμελάδες. Μοναδικές και πεντανόστιμες όπως ισχυρίζονται . Και σου φέρνουν κάθε χρόνο  την καινούργια ενώ εσύ δεν έχεις καν ακουμπήσει την παλιά . Φτάνεις σε κάποιο σημείο να ανοίγεις το ψυγείο και να βλέπεις βαζάκια από ελιές , μουστάρδα, πιπεριές Φλωρίνης γεμάτα πλέον με μαρμελάδες που έχεις ξεχάσει τι είναι και ποιος τις έφερε. Η μανά μου έχει καμία 100αριά από δαύτες. Αρχίζω να ανησυχώ βλέποντας και την δική μας συλλογή να εμπλουτίζεται. Πλέον και μαρμελάδα ντομάτα , το 16ο μας βαζάκι. Γυναίκα γερνάμε….”

Βαθμολογία Συνταγής

  • (2 Βαθμολογίες)

Υλικά

  • 2 κιλά ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια, κομμένες σε κύβους
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 45 γρ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • ½ κ.γ. πιπέρι καυτερό
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑ

Οδηγίες

  • 1. Πλένουμε καλά 4 βάζα και τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 110 βαθμούς για όση ώρα βράζει ή μαρμελάδα ώστε να αποστειρωθούν.
  • 2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και το καθαρίζουμε από τον αφρό που δημιουργείτε στην επιφάνεια. (clarifie)
  • 3. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούμε τα γαλακτικά κατάλοιπα που υπάρχουν στο φρέσκο βούτυρο για να διατηρείται περισσότερο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
  • 4. Προσθέτουμε τη ντομάτα και την αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της. (περίπου 30 λεπτά).
  • 5. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη και την αφήνουμε να καραμελώσει. (10-15 λεπτά)
  • 6. Τέλος ρίχνουμε το ξύδι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  • 7. Ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε να δέσει για 10 λεπτά ακόμα.
  • 8. Κατεβάζουμε την μαρμελάδα από τη φωτιά και την μοιράζουμε στα βάζα.
  • 9. Τα κλείνουμε καλά, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • 10. Την μαρμελάδα αυτή μπορείτε να την φάτε σκέτη πάνω σε ψωμί ή με την συνοδεία μαλακών τυριών, με ψητό χαλούμι, με το μπάρμπεκιου ή σε σάντουιτς.
  • 11. TIP
  • 12. Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τις ντομάτες τις χαράζουμε ελαφρώς σε σταυρό από το κάτω μέρος. Τις βυθίζουμε για 2 λεπτά σε νερό που βράζει και τις μεταφέρουμε αμέσως σε νερό με πάγο για να σταματήσει ο βρασμός και τις ξεφλουδίζουμε.

Βαθμολογηστε αυτη τη συνταγη

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑ
  • 2 βαθμολόγησαν αυτήν την συνταγή

  • Βαθμολογία

    (5 / 5)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Αφήστε μια απάντηση