ΛΑΓΑΝΑ, ΛΕΥΚΟΣ ΤΑΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΛΑΓΑΝΑ, ΛΕΥΚΟΣ ΤΑΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ

ΛΑΓΑΝΑ, ΛΕΥΚΟΣ ΤΑΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ

    • Χρόνος Προετοιμασίας
    • λεπτά
    • Χρόνος Μαγειρέματος

“Όποτε ακούω λαγάνα τρία πράγματα μου έρχονται στο μυαλό. Πρώτον ότι είναι κάτι πολύ ακριβό . Ότι είναι η τσικνοπέμπτη για τους ταβερνιάρηδες, του αγίου Βαλεντίνου για τους ανθοπώλες, είναι η καθαρά δευτέρα για τους φουρνάρηδες. Δεύτερον αρχή της σαρακοστής και νηστεία που για κάποια χρόνια ακλουθούσα. Λέω να το ξαναπροσπαθήσω φέτος. Και τρίτον την Δράμα. Άσχετο αλλά ναι, η λαγάνα μου θυμίζει την Δράμα. Οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι θα με καταλάβουν. Ακόμα και εποχές που η ομάδα φώναζε να μην την ακλουθείς, βρίσκαμε αφορμή για να ταξιδέψουμε στην πανέμορφη Πόλη της ανατολικής Μακεδονίας με τις υπέροχες καντίνες έξω από το γραφικό γήπεδο της Δράμας που ετοίμαζαν σάντουιτς με σουτζουκάκια ή μικρά λουκανικάκια μέσα σε λαγάνα. Ότι καλύτερο. Όπως θα κάνουμε και την ερχόμενη Κυριακή. Ελπίζω να είναι εκεί οι καντίνες και να μας περιμένουν. Όπως παλιά. ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.”

Βαθμολογία Συνταγής

  • (2 Βαθμολογίες)

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • ½ κούπα λάδι
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΡΑΜΑ
  • 200 γρ. λευκό ταραμά
  • 400 γρ. ψίχα ψωμιού
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. λευκό πιπέρι
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ
  • 200 γρ. ελιές σε χωρίς κουκούτσι
  • 100 γρ. φουντούκια
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
ΛΑΓΑΝΑ, ΛΕΥΚΟΣ ΤΑΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ

Οδηγίες

  • 1. Για να φτιάξουμε λαγάνα ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη.
  • 2. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το λάδι, το κρασί και ζυμώνουμε πολύ καλά.
  • 3. Απλώνουμε τη ζύμη σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, το πλάθουμε έτσι ώστε να πάρει το σχήμα που θέλουμε και κάνουμε μικρά βαθουλώματα με τα δάκτυλα. (μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη λαγάνα ή δύο μικρές)
  • 4. Σκεπάζουμε τις λαγάνες με μια πετσέτα και τια αφήνουμε να φουσκώσουν στο φούρνο για μισή ώρα στους 50 βαθμούς.
  • 5. Αλείφουμε τις λαγάνες με λίγο λάδι, τις πασπαλίζουμε με σουσάμι και τις ψήνουμε στους 170 βαθμούς για μισή ώρα.
  • 6. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
  • 7. Βρέχουμε την ψίχα την στραγγίζουμε καλά και την χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υλικά.
  • 8. Δοκιμάζουμε, και αν χρειαστεί προσθέτουμε ψωμί, λάδι ή λεμόνι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
  • 9. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ
  • 10. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα.

Βαθμολογηστε αυτη τη συνταγη

ΛΑΓΑΝΑ, ΛΕΥΚΟΣ ΤΑΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ
  • 2 βαθμολόγησαν αυτήν την συνταγή

  • Βαθμολογία

    (5 / 5)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Αφήστε μια απάντηση